Laminare sau plastifiere?

Începând de astăzi ne-am gândit să te integrăm în lumea noastră, a printului de calitate. Astfel că îți vom face cunoștință mai îndeaproape cu tot ce înseamnă FlyerPrint. Acest articol va fi ca un prim episod din această mini-călătorie online.

Ne-am gândit ca astăzi să îți vorbim despre laminare și plastifiere. Mai exact, vom defini termenii pe înțelesul tău ca mai apoi să putem face împreună diferența. Am ales acest subiect pentru că foarte mulți dintre clienții noștri confundă, în majoritatea cazurilor, plastifierea cu laminarea. Să începem. 🙂

1) Laminarea – este un procedeu prin care o imagine/ un produs tipografic este protejat de acțiunea factorilor mecanici (de exemplu: umezeală, praf, zgârieturi) sau de componența UV a razelor solare. Mai exact, vorbim despre o rezistență sporită în timp la decolorare. Protecția se realizează prin aplicarea la cald a unui film transparent. Pentru realizarea acestei operațiuni se folosește o folie de 25-35 microni.

Deci, să mai repetăm o dată: filmul autoadeziv se aplică pe stratul suport întotdeauna la cald. Procedeul este automatizat, iar protecția se obține fără a afecta proprietățile originale ale imaginii/ produsului tipografic (de exemplu: culoare, strălucire, contrast, etc.).

2) Plastifierea – este o operațiune de finisare a materialelor tipărite prin aplicarea unei folii de plastic pe suprafața tipărită. Procedeul se realizează cu ajutorul unui aparat de plastifiat. Pentru realizarea acestei operațiuni se folosește o folie de 80-250 microni. Plastifierea mată face tiparul satinat și plăcut la atingere, iar plastifierea lucioasă face tiparul lucios și foarte fin. Un nou tip de plastifiere este cea soft-touch. Acestea conferă printului o nuanță mai închisă, plăcută la atingere și înnobilează materialul tipărit.

Singura asemănare între aceste două operațiuni constă în faptul că ambele metode protejează materialele tipărite de praf și uzură, asigură rezistență tipăriturilor și conferă un aspect final mult mai plăcut.

Lecția s-a terminat, mulțumim pentru atenție! 🙂